Monday, July 12, 2010

lelaki hampeh?

~!@#$%^&*()_+{}|":?><


aku bukan lah nak salah kan gender kat sini.tapi maaf, aku hendak menyuarakan sesuatu =.=
dan sebenarnya bukan lah suara, tapi pandangan dan kritikan ( suarakan lah tuh =.= )
no offence. sapa nak tacing, sila ambil pisau dan letak kat leher.
act, dah lama kot aku terfikir nak upadate pasal benda ini.
tapi tak tertaip sampai la sekarang, tu pun sebab makin banyak benda ni terjadi dalam kalangan 'KAMI'


situation =


boy : nur, aku dah sakitkan hati seseorang
aku : hah. wat hapen?
boy : tah, dia cakap aku sakitkan hati dia, dan dia kecewa
aku : kau bg harapan kat dia?
boy : tak lah, aku layan dia cam biasa je, dia yang anggap lebih-lebih.
aku : err


perbualan yang sering berlaku dalam kalangan kita lagi-lagi dengan laki yang tak ada perasaan =.=
yang lebih mementing kan bola, game, dan study o.0 ( ada ke yg lbeh pentingkan study? =.= )
persoalan nya kat sini, bagaimana tahap "layanan biasa-biasa" kaum laki tu?
mungkin kat sini, kaum adam tu adalah jenis yang tak kurang memahami kaum hawa.
lagi-lagi yang tak biasa involve dengan perempuan ( sekolah sejenis / sibling semua lelaki ) tapi bila dah masuk uni ni, semua kena mix. dan ada yang terkena current berarus tinggi.




siapa yang terasa, sila ambil belanga dan ketuk diri anda


macam ni ke layanan 'biasa-biasa' tu?
mengikut pengalaman aku sendiri laa,
kalau dah sang laki tu asyik nak call kita,
nak sms 24 jam, kalau on ym terus BUZZ!!
setiap starus kat fb nak dikomen,
pastu word 'sayang' tu macam murah sangat.
kalau berada di pihak perempuan, sapa yang tak cair??
mostly laa wanita akan cair
mujur laa aku ni juga muka tak ada perasaan,
dan tak pernah ambil serius apa yang diperkata kan.
tapi bagi sang wanita yang cepat tersentuh tu macamana?
( tapi sometime aku cair la jugak ) =.=" hak3, xde laa..

dan sang lelaki sendiri akan berkata
"ala, perempuan tu yang cepat perasan"


ha..tahu pun perempuan cepat perasan..
dan, memang pun.
jadi, kalau dah tahu perempuan tu cepat perasan,
perlu ke diambil kesempatan?
atau kalian tidak tahu yang apa yang kalian buat tuh akan makin menaikkan perasan perempuan?


so, kat sini aku nak share someting sikit la bagi laki-laki yang 'konon-konon' tak sedar sedang memberi harapan palsu kat perempuan.
( yang memang niat nak mempermaikan perempuan tu tak payah cakap la X_x )
xperlu lah nak bagi fake hope atau nak buat sesuatu yang boleh menyebabkan wanita tacing =.=
jgn nak jadi terlalu 'nice' dan special di mata sang puteri.
paling penting jangan tuturkan janji-janji manis.
kalau dah perempuan terjerat kat kau tuh kan susah.
pastu buat tak tahu plak dan kata perempuan lak suka tacing lebih-lebih
( tapi memang pun )


dan jugak tak salah kalau korang dah rasa yang korang sedang rapat dengan seseorang dan just bagitahu je perempuan tuh yang kau hanya berkawan dengan dia, jgn anggap lebih2
( dalam nada gurauan laa )
dan tahu tak,bila korang dah tak beri layanan spesial sebegitu dikemudian hari,
ditambah plak bila kita tahu kalian dah ada crush on someone else,
betapa tertonggengnya kami?
fikir-fikir lah sendiri.
[ so sapa yang tak nak bagi harapan palsu pada aku, sila komen & bagitahu anda sekadar berkawan, dan tak ada perasaan lebih2 kat aku, or otherwise kalian akan dianggap sedang berharap pada aku..haha XD ]


ni yang sekadar harapan palsu, tak cakap pasal yang sedang bercouple dan diperlakukan sebegitu.
lagi laa tonggeng langgang hidupnya.



untuk puteri-puteri pula, jika dah tahu laki 'hampeh',
tak payah laa nak berharap lebih-lebih.
lupa kan sekejap pasal hati dan perasaan ni
being abnormal for certain time =.="
nak berharap ni, bagi aku sama la nak menjebakkan diri dalam alam percintaan dan perkahwinan =.=
baru la try test-test nak menjebakkan diri
jika tak ada lagi semua tu dan teringin menjebakkan diri kita dalam benda ni,
cakap la kat diri yang sebenarnya, bukan laki, tapi perempuan yang hampeh =.=
dan pergi depan cermin cakap PADAN MUKA =.="

tuntasnya, ke'HAMPEH'an seseorang bukan lah bergantung pada gender tapi pada individual.
sekali lagi maaf atas keterlanjuran kata ^_^

Related Post



69 comments:

  1. ceyh, anak durhaka sungguh =.="

    ReplyDelete
  2. laju gile adik bongsu ni komen

    so benda ni depends on individual.. klw perempuan tu kuat dan gagah, mungkin tak wujud istilah mengharap kerana dia tahu apa yang perlu diutamakan.. tapi kalau perempuan yg dasarnya lemah tapi berlagak gagah mcm aku, kadang2 tersasar juga..huu

    ReplyDelete
  3. ni bukan salah gender lah rasanya. hati kena kuat. alah kalau kita dah isikan hati kita dengan secukup cukup ilmu, lelaki dtg mengorat dpn mata pon kita tak sedar.


    lagipon lelaki pon cepat perasan jugak. sama je.

    ReplyDelete
  4. adik kau tu komen je tapi tak baca =.=

    btw mira better berlagak kuat untuk motivate diri kita daripada terus tersasar..to build out confidence..

    ReplyDelete
  5. yeah yana.that y aku kata its all depend on individual..

    ( sbenarnya post aku nie nak bgtau laki tayah laa buat camtu kat perempuan, n vice versa )

    ReplyDelete
  6. masalahnya sesetengah perempuan mmg suka bile laki mule rapat ngan dia walaupun laki tu just treat dia as a friend.

    begitu juga ada sesetengah lelaki yang suka kepada perempuan tu if perempuan tu treat dia as a friend.

    gender bukan masalahnya disini tp ni individual. =D

    (KAMI tu cb ke? xD)

    ReplyDelete
  7. ye, mmg suka if layan as a fren..
    dan both side layan sebegitu barula best~

    n it is about iktilat jugak =.=

    haah kami tu mmg cb dan dak2 cb mesti tahu dialog aku dengan sapa tuh..tapi kalau dah tahu diam2 sudae =.=

    ReplyDelete
  8. haipp...
    aku bukan nak berkawan dengan kau tapi aku memang nak mengurat kau. >.<

    ayat terus terang aku kat sorang gadis tapi dilayan dengan penuh ketidak ada perasaan.

    tapi bila aku layan mcm aku layan member2, nak pulak perasan.?

    camno tu.?

    lelaki itu 9 logik dan 1 emosi manakala gadis 1 logik dan 9 emosi.

    so kita dah tahulah kan kenapa gadis selalunya perasaan.?

    sebab mereka diulik secara emosi oleh lelaki yakni layanan abnormal seorang lelaki itu. [abnormalkah kalau layan mcm member2?]

    okelah lepas ni kalau nak sembang dgn gadis lain para lelaki haruslah tidak pandang tepat pada mata atau berhijab di antara sambil menggunakan bahasa yg tidak mesra yakni bahasa kayu.

    sekiang.

    ReplyDelete
  9. =.="
    tak berniat nak perasan pun.






    oke,lepas ni dah tak perasan dah.
    danh bangkit dari dari tidur
    //apakah?

    ReplyDelete
  10. ummi yg dikasihi,
    cam tau2 jer, anakanda x bce lg..haha
    pnjg sngat la..bleh bg konklusinya x?..:p

    ReplyDelete
  11. BTW, s0kong inchEkPelukis comment..

    ReplyDelete
  12. lelaki hampeh?


    urmm..


    err..


    actually diorang ni bukannya hampeh ataupun hampas kelapa,

    cuma aku rasa diorang ni tak reti nak simpan kasih sayang yang mendalam dalam hati mereka itu,

    lalu mereka curahkannya dengan kata-kata sayang,

    dengan gaya caringnya and so on.


    tapi bukan semua lelaki macam tu.


    kalau lelaki yang beriman, dia mesti simpan sifat penyayangnya itu kepada perempuan yang halal baginya.


    yang perempuan pulak,


    jangan cepat perasan ataupun cair dengan kata2 sayang-menyayang mahupun dengan tingkah laku caring lelaki tersebut.


    cool sudah!

    ReplyDelete
  13. faiz aku bukan cakap camtu la =.=
    i mean kalau betul2 nak usyar buat2 la cara nak usyar..kalau betul2 nak bg harapan buat la cara2 betul nak bg harapan =.= paham tak apa yang aku nak gtau sekarang ni ada lah tak JGN BG HARAPAN PALSU.ni korang dah layan macam kawan tapi dengan cara yang lbeh special then tggl macma tu je =.=
    jgn ler tacing yer faiz..

    ReplyDelete
  14. eida seriusly nie tak de kne mgena dengan kau dan apa yang ditulis ni tade kaitan dengan kau walopun ada sikit-sikit je =.="
    tapi serius ly la eida, ni bukan pasal kau =.=

    ReplyDelete
  15. yela adam.aku buattak sampai seminit lg kau dah komen so aku tahu la kau tak baca =.=

    konklusi pun tak baca ke?haha aku dah besarkan dan kaler merahkan tuh

    ReplyDelete
  16. rain, ketidak retian itu tak de kaitan dengan hampeh ke?huhuuhu..

    tah la,kalau bg aku sendiri la, aku dapat bezakan caring antara kawan dan caring gatal =.="

    again, semua nie berbalik pada cara pergaulan,iktilat~

    ReplyDelete
  17. aku paham apa kau rasa nad huuhuhuhu

    ReplyDelete
  18. waha..cam kenal je dialog tu..
    yep2.. individu adalah punca permasalahan di sini..

    semoga aku xjadi camtu la..

    ReplyDelete
  19. heheheh siti sarah diam2 sudae if dah tahu =.=

    ReplyDelete
  20. kebanyakan lelaki yang merasakan dirinya melebihi yang lain ( bajet) memang begitu

    ReplyDelete
  21. laki yang tak merasa begitu pun buat begitu =.=

    ReplyDelete
  22. ha3...ada betolnye...
    ha3..jadi, laki perlu jelaskan niat berkenlan sebelum bercakap panjang..xgitu..ha3..

    ReplyDelete
  23. kalau bg prempuan2 yang cam open je tayah pun takpe..tapi perempuan ni unpredicted..
    so better cakap jelaa kot~

    ReplyDelete
  24. maafkan aku kerana jadi lelaki hampeh~~~ i learn from dat mistake..

    ReplyDelete
  25. yeah, kau patot ambil belanga dan ketuk kepala.

    ReplyDelete
  26. aku suke, aku suke ni..:)
    0rg yg kita syg, x syg kat kita..org yg syg kat kita, kita x syg kat dia..
    =.='

    ReplyDelete
  27. biasa la taste masing2 berbeda =.=

    ReplyDelete
  28. ak stuju ngn pe yg ko tulis~~

    hope msing2 xbg hrpan la..kalo rse xde perasaan jgn lyan sprti ade perasaan..kalo xske jgn ckp ske..jgn berpura2 utk jge perasaan org lain..

    ReplyDelete
  29. jgn awal2 dah bg janji manis sebab janji tu yang akan menghancur leburkan hati setiap orang.sama je laki ke perempuan tak perlu la nak bg fake hope =.=

    ReplyDelete
  30. ok, skrg saya berada dlm situasi yg sama dgn artikel ini =.="

    ReplyDelete
  31. btol2..
    lg 1 jgn ngaku "pkwe or mkwe" kalo hati 2 xde perasaan..

    ReplyDelete
  32. myka zyra yang memberi harapan atau terambil harapan?
    kalau terambil harapan tu memang dilemma setiap wanita.so bersabar jelaa =.=

    ReplyDelete
  33. ada je yang xde perasaan tapi ada pakwe n makwe..dialog atas tu berlaku antara aku n seorang yang pernah ada makwe, dan kali ni aku tatau sapa yang dimaksudkan dia kecewakan tuh

    ReplyDelete
  34. xdela..ak pelik gak kan..ade org die xde perasaan kat gurl 2..tp die ckp kat gurl 2 die pkwe gurl 2..sdgkan die mmg xde perasaan lgsung kat gurl 2..xke e2 lg terang n bersuluh die mmg beri hrapan..

    ReplyDelete
  35. bet0l..tp tu utk kaum2 yg bwak mot0r yg dah jahanam dah x bleh bt0l dah der..abes cmne lak yg bwak mt0r, yg ske brsiar-siar jer, x buat hal pun..itu pun di0rg pun, dah jd mnusia yg jhanam ke?=.="

    ReplyDelete
  36. oke, if that will not give hope to girls, why not give a try what you suggest right.?

    sbb kadang2 bila aku layan pompuan mcm aku layan member2 laki lain, kadang byk ckp kasar la, kuat sgt la, lawak lebih la segala bagai.

    habeh tu.?

    bila kita jadi mat lembut buat sementara waktu, disalah anggap lak sbg kekasih x dianggap lak.? x ke aku dalam dilema kalo camtu.??

    ReplyDelete
  37. kni tu mmg sungguh patot kena bunuh je la orang tuh..mmg ada ramai laki camtu..tapi kalau dia buat dalam nada gurauan n dia tahu perempuan tu jenis yang tak amik srius dalam apa yang diperkatakan takpe la jugak

    ReplyDelete
  38. adam cakap apa?aku tak paham sepatah pun..maaf ler =.=

    ReplyDelete
  39. yeah, buat macam tu je, tak salah kan?daripada terus membuatkan girl tu menaruh harapan.prevent is better than cure =.=

    faiz kalau banyak rasa dalam dilemma nak buat tu salah, nak buat ni salah, so kawal la situation bagi sesuai dengan keadaan masa tu..coz ye well tak semua girl seperti yang dimention.tgk keadaan girl tu macam mana..layan kasar pun takpe je =.=

    ReplyDelete
  40. kalo situation mcm nie plak..
    that boy minx couple..pas 2 ckp die pkwe the gurl..smpai 1 mse the boy minx ptus..alsan xde perasaan n xnk bg hrpan..sdgkan dgn pgakuan die 2 pkwe dat gurl e2 da memberikan hrpankan..mmg pkai spotlight da nie die beri hrpan..

    ReplyDelete
  41. kalau dah mintak couple tu memang sangat2 laa nampak mmg nak mempermainkan perempuan tuh..
    so perempuan tayah laa mudah2 nak terima =.=

    ReplyDelete
  42. cinta sebelum bernikah hanyalah cinta dusta yg tidak perlu diangkat dan diagung-agungkn...~c&p
    ^_^

    ReplyDelete
  43. yeah that y laa..
    memang tak patot sungguh sebab MOSTLY penuh dengan pendustaan..
    tapi fitrah cinta tu tak dapat lari dari setiap individu..yang kuat untuk mengawalnya tu bagus la..tapi yang tak berapa kuat tu macamana kan?sebab tu la aku specifickan topik nie bagi situation yang memberi harapan,bukan situation yang sedang bercouple sebab 2 tu adalah 2 situasi yang berbeza.. meaning here, someone yang menaruh harapan tu sebab perasaan tu dipendam sebab tak mahu meluahkan nya untuk menjebakkan diri ke alam percintaan =.=

    ReplyDelete
  44. btol 2 efa..ak setuju..skg kte xyah ckp psal couple..skg kte ckp pasal memberi harapan..

    bg ak baik terus terang dr nk bg harapan..

    ReplyDelete
  45. penah gak ter perasan.
    biase lah pompuan.

    n penah gak wat lelaki perasan.
    =.=

    susah nak cakap.
    bile aku nak lebeh2 dgn laki tuh, laki tuh yg xnak lebeh2.

    bile aku xnak lebeh2, laki tuh yg nk lebeh2.

    (harap ayat aku dipahami.)

    sng2 xyah kawan.

    kawan mu, lisa yg mlas nk sign in. peace.

    ReplyDelete
  46. sian org yg ayatnye diquote =.=
    ak rse xsalah layan game study dan bnder2 len tuh lbih2
    dh kawen nnti bru layan si perempuan tuh lebih2...huahuahua
    sep weh friz =.="

    ps: lain org lain perasaan..
    nk kne pilih org yg xde perasaan ke bler nk kwn ngn lain gender?

    ReplyDelete
  47. ku, tu yang aku nak cuba sampaikan..huk3

    ReplyDelete
  48. lisa, biasa la tu kan..
    sometime kita ni tak perasan yang kita juga bersalah sampai bg orang lain perasan~

    keyword nya kat sini pandai2 la kawal situation ye~

    ReplyDelete
  49. lop tak perlu kot nak mention nama dia =.="
    aku tak kata sapa2 pun ~__~

    btw aku tak suruh pun layan perempuan lebih2..tang mana aku soh layan lebih2 b4 kawen?aku lg soh jgn layan lebih2 ada laa..better laa p main game, bola, study ect ect tuh..

    ps jawab ps jugak :
    bila nak kawan dengan lain gender, kena la pandai KAWAL SITUATION sampai kawan kita tu tak salah faham tentang hubungan kita..n as ive mentioned, xsalah nak bg tahu dia yang kita sekadar ingin berkawan. get it?

    ReplyDelete
  50. setuju ngn efa..kwn juz buat mcm kwn je..kalo nk bezakan cra layanan antra kwn pempuan n laki xpe..jnji kte layan seadanye sbgai kwn bkn lebey dr kwn..kalo kte da rse dorg da slh ertikan better gtau dgn cra yg terbaik..bkn biar n terus beri harapan..

    =kni=

    ReplyDelete
  51. hehe ku, betul3
    ( ku ni mcm sedang mengalami je ) hik3

    ReplyDelete
  52. mengalami??hahaha..no komen la efa..ngee~~more on pemerhatian n masalah org..

    =kni=

    ReplyDelete
  53. mgkn setiap orang ada..tapi pendam itu pilihannya ^_^

    yeah, belajar dari pengalaman orang dan diri snirik~

    ReplyDelete
  54. hahaha..
    sbb setipa individu lain cre nk atasinye..ade yg diam n dpt handle sorg2..ade yg x..
    pengalaman memberi erti kehidupan..

    =kni=

    ReplyDelete
  55. laki tu saje nk test market kot.. kira mcm paractise maybe.. huhu.. xpatot sungguh la.. tp pmpan pun ade gak yg cmni kot.. jenis suka lyan2.. huhu

    ReplyDelete
  56. yeah apa semua berbalik pada individu itu sendiri..
    pengalaman adalah guru yang paling berharga~

    ReplyDelete
  57. yeah pP..
    sama je masing2 tuuu..
    depa buat try n error =.=

    ReplyDelete
  58. best ke eh wat mcm 2??try n error..

    ReplyDelete
  59. erk..?
    maaf tak penah amalkannya lg =.=

    ReplyDelete
  60. kekdg terpk gak..
    best ke mainkan perasaan org..maybe org yg mainkan 2 penah d permainkan kot..
    tp igt..ape yg kte buat pd org kte akn dpt balik..

    =kni=

    ReplyDelete
  61. saudari admin,
    timbul 1pers0aln (bkn 1malaysia), mengapa nak letak tajuk lelaki hampeh?sy rase tajuk yg plg tepat, 'sapekah yg hampeh?'..
    ^_^

    ReplyDelete
  62. adam, aku rasa takde apa2 masalah dalam tajuk tu sebab pada akhirnya aku sudah simpulkan..
    plus, sbenarnya aku ada jugak niat nak mengetengah tajuk tu =.=

    ReplyDelete
  63. ouh pedasnye....... ^___^ terasa aiz.. taklah.. aiz tak camni.. gaggaga..




    Aiz latest entry
    Aiz suka anonymous macam ni
    Blogger sekarang masak tak sedap tapi paksa orang makan?
    Blogger jenis apakah kamu? PENIPU?



    ingin buat link seperti ini juga? Klik disini

    ReplyDelete
  64. sapa makan cili dia yang terasa bahangnye

    ReplyDelete

thanks =)