Thursday, August 12, 2010

beza cikgu dan lecturer

TEACHER & LECTURER

ada beza ke?
macam sama je,
both adalah pemudah cara.
both dapat gaji, cuma berapa tu taktahu lah kann~


tapi ada yang berkata,
cikgu ni lebih kepada mendidik,
tapi lecturer ni sekadar menyampaikan.
dan cikgu, orang akan panggil dengan initial cikgu.
lecturer plak kalau kat UIA ni macam-macam adaaa
( mdm, sir, ustaz, ustazah, sifu, miss, bro, n sis )
ihsan : google

tapi bagi aku, sama je pun.
sebab dari muda-muda sampai la sekarang,
aku rasa sama je.

dulu masa tadika,
cikgu cakap nanti masuk sekolah rendah,
cikgu tak layan macam masa kat tadika dah
tapi aku rasa sama je.

masa sekolah rendah,
cikgu kata nanti sekolah menengah,
kena jaga diri sendiri,
cikgu tak ambil tahu pasal student dah.
tapi aku rasa sama je.

masa tingkatan menengah bawah,
masa dapat offer MRSM,
cikgu kata nanti kat MRSM kena buat semua sendiri-sendiri.
tak ada sapa nak tolong dah.
tapi aku rasa sama je.

masa kat MRSM,
cikgu kata nanti masuk U,
lecturer sekadar mengajar je,
dan paham tak paham tu masalah student sendiri.
tapi aku rasa sama je.

sekarang aku kat CFS,
dan lecturer sini kata nanti masuk main campus (degree),
lecturer biarkan je student nak buat apa pun,
tak ada orang nak kisah LANGSUNG
tapi aku tak rasa apa-apa sebab tak masuk lagi =.=


apa-apa pun, cikgu sekadar pemudah cara,
mereka dah buat apa yang terbaik untuk melahirkan 1malaysia yang cemerlang gemilang dan terbilang.
selebihnya bergantung pada usaha setiap individu itu sendiri.
takkan setiap masa nak kena suap kan?
dengan kata nama lain, cikgu-cikgu yang pernah mengajar aku memang terbaiklah!! ^_^

nak cerita,
sekarang ni ada lecturer aku yang bukan sekadar menyampaikan,
tapi dalam masa yang sama dia mentarbiyyah anak-anak murid ke arah kebaikkan.
setiap hari ada tazkirah dalam kelas.
tapi syllabus tetap habis jugak.
dan latest, beliau tayang video mengenai sains dan kebesaran Allah.
subhanallah..
( rindu nak belajar biology :| )
beliau mengejar statistik,
tapi dalam masa yang sama kami juga diisi dengan makanan rohani.
thanks mdm Normah Yatiman :)

Related Post



6 comments:

  1. cool lah ur madam.. ajar ke arah kebaikan lagi.. ^__^



    Aiz latest entry
    Orang bukan Islam kata Bulan Puase nih Bulan Pesta makanan?

    ReplyDelete
  2. tu la pasal kan..bulan2 puasa ni plak, tade la rohani lapar sangat ^_^

    ReplyDelete
  3. owh..madam tu ea? Ada selalu cite pasal madam tu..mmg the best la!

    dia ajar math kan kalau tak silap..

    ReplyDelete
  4. tak, ajar statistic..department econs ramai camtu kott..kui3

    ReplyDelete
  5. cikgu lebih dihormati.. tapi lecturer???

    marah pun takde ape..

    ReplyDelete
  6. cikgu lebih dihormati atau ditakuti?
    ada yang hormat kerana takot, tapi tak tamai yang takot kerana hormat.
    tapi memang la kan, lecturer kurang dihormati.mgkn faktor umur..
    student pergi kelas lambat pun, tapi bila lecturer tegur, next kelas tetap jugak datang lambat sampai la abes sem..sungguh mengecewakan =.=

    ReplyDelete

thanks =)