Saturday, August 7, 2010

tudung yang seksi



yeah, tudung tu memang tak wajib pun.
tak kisah la nak pakai tudung ke tak ke.
kalau rasa cantik dengan bertudung, maka pakai la tudung.
kalau rasa tak bertudung tu lebih cun, maka tak payah la pakai tudung.
jadi itu tak perlu jadi isu kan?
yang nak diisukan sekarang pasal tudung seksi ni


tadi ikut mama pergi shopping tudung.
kat kedai jekel n butik arini kat shah alam tu.
tah apa tah nama kedai tu =.=

sekarang trend la kan, pakai tudung yang keras kat kepala tu.
atau dalam kalangan kami ianya lebih dikenali dengan nama tudung malas =.=
sebab kalau malas nak pakai tudung normal, maka pakai la tudung tu.
tak perlu iron, tak perlu letak pin.

dan pesyen sekarang plak tudung yang lekat kat kepala tu..
( semua tudung lekat kat kepala =.= )
aku pun taktau apa nama tudung tu..
sat nak google..

haa ni, tudung syria nama dia~

anak tudung dalam tu dah mahal,
apatah lagi tudung tu =.=
ada jugak yang pakai anak tudung lekat kat kepala tu bersama shawl.
memang lawa lah!
tapi aku tak kata la tudung ni seksi.
ada je yang RETI pakai tudung ni dengan elok.

ok, dah bertudung tu dah lawa dah.
cumanya sayangnya, tudung itu djadikan trend..
tudung tu tak wajib, so nak pakai shawl pun tak pe la.
tudung saji pun tak pe la..asalkan menutup aurat.
malangnya pakai tudung tapi seksi.

sedih tengok wanita-wanita sekarang.
pakai tudung tapi masih tayangkan dada.
ada apa dengan dada anda untuk ditayang?
nak suruh orang tengok ke..?

balik semula kepada function tudung, shawl ect ect.
nak tutup aurat kan?bukan nak tutup rambut semata-mata.
maka tutup laa dengan sempurna.
susah sangat ke ek?
ouh, kita melayu.
mudah lupa apa itu aurat.

"..........Dan hendaklah mereka menutup kain tudung (khumur) ke dada mereka , dan janganlah menampakkan perhiasan mereka kecuali kepada suami mereka......... "
( surah annur 24 : 31 )


peringatan untuk yang terlupa dan diri sendiri juga :
aurat wanita : seluruh tubuh badan kecuali muka dan telapak tangan


tips penjimatan :
tak payah beli tudung mahal-mahal
beli tudung kat butik first ladies sudah.
RM7 je if im not mistaken for bidang 50.
tak sampai rm15 untuk bidang 60.
duit baki tu simpan beli stoking :)


Related Post



44 comments:

  1. terbaik
    terima kasih sebab ingatkan saya

    ReplyDelete
  2. sama-sama sebab mengingatkan saya juga~

    ReplyDelete
  3. Good post. Sebenarnya post peringatan sebegini tersangatlah kurang di blogospere.
    Keep it up :)

    ReplyDelete
  4. sebab diri ini selalu alpa, maka mahu diingatkan.takot lupa..
    btw thanks juga :)

    ReplyDelete
  5. gwa xnak pakai tudung bleyh?

    gyahahahahaha~

    ReplyDelete
  6. fuhhh.. seb baik ku bukan jenis pakai tudung tu

    ReplyDelete
  7. comel2 wanita yg bertudung ni ek..

    ReplyDelete
  8. hmm...sy pun tk berapa gemar dgn fesyn tudung sekarang...lebih selesa dgn tudung bawal..

    betul tu...berbalik kepada niat asal kita..kenapa bertudung...

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    DI SEBALIK NAMA

    ReplyDelete
  9. amyny,
    welcome..happy to hear that :D

    ReplyDelete
  10. jard,
    tak pe tak kisah laa nak pakai ke tak ke..asalkan kena RETI pakai dan dengan cara yang betul ^_^ tak salah pun nak pakai tudung tu~

    ReplyDelete
  11. dir,
    memang comel kan? tapi sayang ada yang pakai sebab nak comel sahaja =.=

    ReplyDelete
  12. nabilah,
    ye, lain orang lain taste kan?
    ada yang masih setia bersama tudung bawal..tapi berhati-hati jugak, tudung bawal sekarang pun semakin nipis nampaknya mengalahkan shawl xD
    ok je nak pakai tudung bawal bersama inner tudung, manis gitu menutup aurat dengan lengkap kan~

    ReplyDelete
  13. "yeah, tudung tu memang tak wajib pun.
    tak kisah la nak pakai tudung ke tak ke."

    Adakah ayat itu disengajakan untuk menimbulkan kontroversi?

    ReplyDelete
  14. supaya kita dapat membuka mata tentang kejadian TUDUNG

    ReplyDelete
  15. ye..begitu juga pakai tudung nmpak jambul..nampak bonggol..

    itu sesuatu yg pelik..

    ReplyDelete
  16. skrg ni niat mostly niat org pakai tudung bkn nak mnutup aurrat tp its bcoz of TREND!!! kalo kita tahu dan faham konsep menutup aurat, insyaAllah xder yg pakai tdung tp SEKSI...

    ReplyDelete
  17. tapi sekarang rmai yg tak amik kisah..

    dalam tv, berapa % jer artis yg pkai tdung..this is trend..panas pkai tudung.nmpak kuno..xleh jlan skali klau pkai tudung..

    #sy lelaki

    macam2 tanda nk kiamat..

    im from internetpeers.blogspot

    ReplyDelete
  18. najihah,
    bukan setakat pelik, tapi lucu.bukankah?

    ReplyDelete
  19. kyna,
    tu la kan, kita dah belajar tapi sebab kita dah set dalam otak kita melayu mudah lupa, camtu la jadinya.
    lupa apa itu aurat~

    ReplyDelete
  20. zero,
    yang tak pakai tudung tu mmg takyah nak cakap apa la..bukan setakat artis dalam tv, tapi jua dalam dunia realiti.
    yang artis pakai2 tdung pun konon jadi ikon tapi ikut ajaran mana taktahu laa aurat depa lain dari yang lain =.=

    ReplyDelete
  21. siyes kat first lady bidang 60 x smpi 15 hinggit??? waaaa~~ *teruja*

    ReplyDelete
  22. aisyah,
    serius..rm11 someting je tak salah aku..
    tapi kualiti nya taktahu laa mcmana bg setiap individu.tapi bagi aku selesa jee..
    biasa la first ladies kan murah-murah jee~

    ReplyDelete
  23. terbaekk ahh nurr..!
    pasal yg tudung keras tu en, banyak orang pakai yang pendek je setakat dapat tutup leher je.
    lagi satu hal pasal kau cakap kalau die rase lebi cun tak bertudung, die tak pakai tududng.memang betul pun based on aku tengok budak kolej aku lah.padahal die tak sedar, kaalau die pakai tudung, lagi cun..

    ReplyDelete
  24. rain,
    yang pakai tudung melayu pun tapi selak tayang dada ada jugak..bukan setakat tudung malas tu je.
    n pasal yang tak pakai tudung tu, depa terperasan depa cun kot kalau tak pakai tudung~

    ReplyDelete
  25. Like this!!
    tudung itu trend..
    dan sekrang trend bertudung..
    aku x nmpak langsung ape point dorang bertudung..
    bertudung tapi berpeleseran di dalam LRT..
    aku nampak itu dan aku amatlah tidak suka..

    Thanks 4 da reminder..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...tu dikire mcm mangata orang ke ape tu...

      Delete
  26. mira, tu la point mereka, trend..lol

    ReplyDelete
  27. ntah bile lah i nk pakai tuudng betul3
    i mcm x sedia lagik dr segi zahir dan batin =(

    ReplyDelete
  28. intan nurul fateha,
    i respek u sebab sudi memunculkan diri kat ruang komen ni..org lain ada jugak yang berasa begitu tapi tak memnunculkan diri kat sini malah mgkn kutuk belakang mengenai entry ni.
    but, its okay, i dunt mind coz i tegur kerana sayang.

    btw,
    take your time, tapi jgn lama sangat masa yang perlu diambil tu..
    kesedaran itu perlu dicari, bukan datang sendiri..i sendiri pun, jaga semua ni sebab takot..all the best to u :)

    ReplyDelete
  29. Salam Nur..
    N3 yg sgt bagus. Pkai tudung mmg trendy skrg ni. Nipis ke,tebal ke, singkat ke,labuh ke,tepuk dada tanya iman laa.. Cari pengertian memakai tudung sbelum kita bertudung n decide tudung cmana spatutnya kita pkai..

    Ramai juga yg buang bayi dr kalangan mereka yg bertudung.. TETAPI lebih ramai lagi dari kalangan mereka yg TAK bertudung..

    Tidak smua yg bertudung tinggi mertabat imannya n tidak pula yg tak bertudung tu jahat @ tidak beriman.Tp lbih baik bertudung dr tidak. Skurang2nya dah lpas 1 halangan. Ketinggian mertabat iman boleh dicapai dgn pencarian yg ikhlas serta tanpa berputus asa melawan nafsu n syaitan.

    Allah TIDAK suka ppuan yg berhias utk menarik prhatian lelaki(kcuali suami). Baik dr segi tudung yg nipis/singkat/seksi atau bermake-up. Bsama2 kita mperbaiki diri, smpurnakan pmakaian tudung kita n ckuplah skadar mmakai pelembab muka n bibir utk pnjagaan kulit bssuaian dgn cuaca d ngara kita.

    Allah swt Maha Pgasih n Maha Pgampun, sama2 kita mperbaiki diri n saling mgingati. Smoga Allah memberi taufiq n hidayah kpd kita smua.

    Nur, maaf/jgn marah yer,pjg sgt komen ni,skadar renungan kita bsama. TQ n wsslm.

    ReplyDelete
  30. sue,
    thanks sangat untuk kongsikan semua benda tu :)
    peringatan untuk diri ini yang slalu alpa

    ReplyDelete
  31. bertudung tu bkn satu kewajipan???!!..dpt mna statement ni??

    ReplyDelete
  32. bertudung dan tudung maksudnya dah berbeza walaupun hampir sama.imbuhan memberikan makna yang lain

    ReplyDelete
  33. rasanya tudung bawal & tudung jojet lagi nipis daripada shawl... shawl panjang & tebal, leh tutup dada dan x nampak leher.. tapi skang banyak option dah bagi yang bertudung, tepuk dada tanya iman

    ReplyDelete
  34. apa-apa pun aku lagi suka pemakai tudung melayu. ayu gitu. :)

    ReplyDelete
  35. efa, butik first ladies?

    kat mane tu... O.o

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum..
    Nak tegur skit boley..
    Yang atas skali tu asenye salah..
    Bertudung itu wajib sebagai syarat untuk menutup aurat.

    "Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai ke dadanya, dan JANGANLAH KAMU MENDEDAHAKN AURAT DAN PERHIASAN KAMU KECUALI APA YANG TERZAHIR." (an-Nur: 31)

    "Dan hendaknya mereka itu tidak menampak-nampakkan aurat dan perhiasannya kecuali terhadap suami atau ayahnya." (an-Nur: 31)

    Wasalam..

    ReplyDelete
  37. @Nieylicio Kerolicio

    thanks sebab tegur :)
    harap tidak ada salah paham disini..istilah bertudung dan istilah tudung tu sangat berbeza walaupun macam sama...bertudung ( bertutup ) memang la wajib, tapi term 'tudung tak wajib' di atas tu nak menunjukkan yang tak kisah lah nak tutup kan guna apa pun, selendang ke, tudung ke, kain telekung ke, atau apa sahaja asalkan menutup.. nak cakap kat sini supaya org tak anggap bila dah bertudung tu maknanya dah menutup aurat..maaf jika apa yang disampaikan ini menimbulkan kesalah fahaman...

    ReplyDelete
  38. Valuable info. Lucky me I found your site by accident, I bookmarked it.

    ReplyDelete
  39. hmm.. bila la nak bertudung.. :(
    tuan rumah.. nak tumpang tanya.. tau tak mcm mna nak atasi gatal2 kat leher bila pkai pin..
    sy tak boleh pakai pin tudung yg dekat leher tu.. nnt gatal & bernanah.. at the same time tak berapa suka pakai tudung malas.. mcm mne eh.. ada jual pin jenis lain ke..

    ReplyDelete
  40. menarik :)
    terima kasih atas ingatan :)

    ReplyDelete
  41. efa, yg warna kuning tu tak jelas..so, orang automaticallay akan skip part tu..apa kata kalau gelapkan sket...tq..(ruqaiyah hmy)

    ReplyDelete

thanks =)