Tuesday, November 9, 2010

cara nak hilangkan pedas di lidah

pedass pedasss...ni bukan pasal ayat pedas ke apa, tapi
memang betul-betul pedassss..

baru lunch tadi aku TERsengaja gigit cili, dan aku rasa macam baru lepas gigit tabuan.erkkk
segerombolan air sejuk dah aku minum nak hilangkan pedas sampai sakit perut penuh air =.="
lepas sedut gula-gula baru rasa hilang sikit..
serius rasa macam cacing kepanasan


so aku google, dan kat sini aku nak share sikit tips untuk hilangkan pedas.
sumber : google
keyword : hilangkan pedas di lidah


- makan roti
- minum susu
- cabut lidah                                                                                                
minum air banyak-banyak sangat tidak effective ya.jangan amalkan ^_^'

p/s : tak tahan pedas jangan kawen dengan orang negeri sembilan.ngeh~

Related Post



8 comments:

  1. cabut lidahlah yang terbaik..hahaha

    ReplyDelete
  2. try buat nak tgk terbaek mcmana xD

    ReplyDelete
  3. secare saintifiknyer...cili mengandungi kandungan minyak yg banyak....soo.kalau minum air..paham2 le kan..minyak tak campur ngan air kan...basic chemistry...so kene gune roti sbb roti bole serap minyak2 yg cover kat lidah tuh......

    ReplyDelete
  4. tapi secara adatnya, kalau pedas je diberi air..tu dah mcm terbiasa la kan orang melayu ni =.=

    ReplyDelete
  5. hahaha...cabut lidah...? :)

    betul la tu..minum air tk berkesan sngt tuk hilangkan pedas...perut kembung dgn air ada lah.. :)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    DREAMER FRUIT

    ReplyDelete
  6. kalau tak efektif aku bako orang yang tulih tuh hahaa
    wey lagi satu makan timon! hahaha:D

    *advice dr org berpengalaman tak tahan pedas:D

    ReplyDelete
  7. Kalau pedas..makan ja asam...sekejap ja hilang pedas.. :)

    ReplyDelete

thanks =)