Thursday, December 23, 2010

perkahwinan muda | nak kawen sekarang lahh

kalau sebut pasal kawen muda ni, tentu ramai yang akan cakap
gatal laa gedik la apa laa..
aku pun tak paham fikiran typikal rakyat malaysia ni.
dan aku tahu mereka pun tak paham fikiran aku sebab tu mereka fikir macam lain..erkk

memang ada baik buruknya benda ini.
dan mana-mana pendapat pun tak ada yang salah.. betul belake...
cuma kat sini aku nak cakap yang aku sangat support kawen muda-muda ni xD
dan sini jugak aku nak share apa yang aku dah janji nak share yang aku dapat melalui program forum cinta sampai ke syurga dan pillow talk kawen muda beberapa minggu yang lepas =.="

forum cinta sampai ke syurga dibintangi oleh ustaz Hasrizal ( saifulislam.com ) di CFS UIA Nilai semperna raudhah festival sem 2, 2010/2011


talk kawen muda disampaikan oleh 3 panel ustaz Majid lecturer cfs UIA Nilai, seorang bro yang baru je kawen dan masih merupakan pelajar UIA Gombak, dan seorang ustazah cfs UIA Petaling Jaya, program semperna Youth Awareness Campaign di cfs UIA Petaling Jaya.

kat sini, aku nak share pasal kawen muda nih laa...kawen muda bagi otak aku maksudnya kawen ketika sedang belajar. best tuuu.. sapa tak nak kawen kan =.="
dan aku harap jugak talk yang aku pergi tu dapat cuci kepala hotak pelajar-pelajar yang duk fikir kawen muda tu gatal la miang la apa la, tapi mereka couple ke hulu ke hilir macam orang dah kawen..
bukan kah itu namanya lebih gatal?taknak garu dengan cara yang halal.lebih sayangkan dosa daripada dicop gatal kawen muda...

kalau sebut pasal kawen muda ni kebanyakkan orang akan fikir senang nak elakkan zina kan?
memang betul tu.. tapi tak bererti kawen muda ni setakat nak elak maksiat aje... kena diseliputi tanggungjawab dan kematangan...
penting semua tuu...
sebab ada je yang dah kawen tapi still berzina jugak..nauzubillah..

dan mengikut apa yang aku dapat dari mereka yang kawen muda tu,
kawen ni dapat buatkan mereka tenang dan lega.. mungkin itu laa yang membuatkkan mereka nak kawen.
dan aku yakin ramai yang teringin nak kawen sebab nak dapatkan 'ketenangan' ini la..
ketenangan dari kontek aku sendiri, nak kawen supaya dapat elakkan masalah hati.
yela...kalau tak kawen, duk  berharap je kat someone, then frust..
ada ramai jugak kawan-kawan aku sendiri yang berharap dan pendam je tak bagitahu si fulan tu,
so dia akan rasa tak tenang dan sakit.. kan sangat sakit memendam perasaan tu.
rasa macam nak buang je hati tu kan?

memendam perasaan memang sakit, tapi azab neraka lagi sakit wooo~


untuk beberapa kawan yang aku rapat, dan mereka senang enak dibuai nafsu berulamkan dosa dan enak bercouple tu,
aku direct untuk suruh mereka kawen aje >.<"
ramai yang cakap takut parent tak kasi, sedangkan tak mintak izin parent pun lagi..
cuma cakap " aku RASA parent aku tak bagi laa"
hellloooo, belum cuba belum tahu okayyy..
macam kisah bro dari UIA Gombak tu, dia cakap masa dia nak cakap kat ayah dia yang dia nak kawen tu memang la susah..
bukan laa susah tapi dia macam agak ragu-ragu..
so dia guna taktik ambil hati ayah dia beberapa hari sebelum dia cakap dia nak kawen tu..
mula laa jadi rajin buat kerja rumah tanpa disuruh apa semua..
sebab takut ayah dia tak benarkan dia kawen tapi dia nak kawen jugak.
rupanya masa dia cakap kat ayah dia, ayah dia just cakap, kawen jelaa..hek3
( so dia rasa macam "ahhh penat je buat2 rajen sebelum ni" LOL )

ada jugak situasi yang parent tak kasi kawen sebelum habis belajar..
tapi ingat lahh, parent know us better.since kita lahir lagi.
jangan laa nak salahkan parent tu nak menggalakkan kita buat maksiat plaknye kan..
anggaplah tu cabaran untuk kita memperbaiki diri kita supaya menjadi lebih baik untuk memegang tanggungjawab yang lebih berat dan besar..
memang ramai yang bila dah bermaksiat segala tu, salahkan parent.
bahkan ada yang dah terlanjur tu salah kan parent kata parent yang taknak kasi mereka kawen.
nampak sangat ketidakmatangan disitu..
kalau diri sendiri pun tak dapat kawal dengan rasa penuh tanggungjawab macamana nak kawal the whole famili nanti?

ada jugak yang bagi alasan, alaaa kitorang couple je punnn.. bukan buat maksiat punn.. bukan main romen-romen ke apa ke...tak mengandung punya lahhh..hehhh?
mungkin mereka yang berfikiran macam tu fikir yang boleh termengandung luar nikah tu sebab mereka memang dah plan nak mengandung anak luar nikah dari mula-mula couple tu kan?hehhhh??
cuba laa tanya orang yang dah tersengaja mengandung tuuu..memang takde yang rancang dari awal-awal laa nak tersengaja mengandung..
semua pada mulanya macam tu laa...cakap couple biasa2 jee..
tapi manjakan diri dan nafsu tu yang lama-lama syaitan makin suka dekat dengan kita,
dan syaitan nak ajak kita join mereka masuk neraka...

nak termasuk dalam jumlah statistik kes buang bayi?

so kalau rasa dah desprate sangat nak bermanja mesra sampai orang lain pun tengok menyampah,
kawen jelaa.. kalau kawen, tak de orang nak heran pun korang bermanja ke hape ke..
kalau orang bising pun, biarkan jelaa.. bukan buat benda salah pun, tapi berpada-pada laa..
kalau yang dah kawen dan duk bersweet-sweet tu memang laa nampak sungguh sweet.
tapi yang takde ikatan apa-apa pun tapi konon-konon nak sweet-sweet, tu bukan sweet namanya.
tu geli namanya..

kalau nak kawen, mungkin ramai sebut ada macam-macam masalah laaa..
duit laa tu laa ni laa...
kalau rasa pasal masalah kewangan tu, boleh laa nikah khitbah..
tu pun ada masalah lagi?parent tak bagi laa pulak...
so kalau parent tak kasi tu, muhasabah laa sikit..mereka tahu kita masih belum layak nak pegang tanggungjawab yang berat, so apa nak buat?
tak susah kott... kawal laa nafsu jiwa yang menggelogak tu..ehh kawal nafsu tu memang susah...
istiqamah puasa sunat isnin khamis everyweek..
inshaAllah dapat laa kawal nafsu tuuuu.. tak perlu mengagungkan nafsu lebih daripada maruah diri..



rentetan daripada tajuk ni, aku nak jugak ucapkan selamat pengantin baru kepada bakal pengantin yang jemput aku ke kenduri kawen mereka...
maaf sebab aku tak dapat menghadirkan diri..
aku memang ada hal lain untuk tarikh-tarikh tersebut.


25/12/2010
bekas lecturer aku kat UIA PJ dlu.
isteri beliau muda lagi..tak salah aku 2nd year engineering kat UIA Gombak kan?
lecturer aku ni jugak senior MRSM Muar tapi batch jauh laa..
selamat pengantin baru Sir Izzudin dan isteri, Kak Aisyah =)


26/12/2010
kelasmate aku kat Muar dulu..
tak sangka kau kawen dulu dari aku bychi, cisss.. =.="
musnah impian aku nak jadi dak kelas aku kawen dulu LOL
time ni laa nak gather balik budak kelas kita yang lama terpisah dlu,
 tapi maaf sebab aku tak dapat hadir =(
selamat pengantin baru untuk shafik dan tunangnya..


1/1/2011
kelasmate sekolah rendah aku kat Kluang..
time tu pun aku tak dapat pergi sebab ada hal lain. maaf sangat-sangat X__x
aku harap sangat dapat pergi jugakkk..
selamat pengantin baru shahida dan tunangnya...




tahniah  untuk mereka sebab mengambil keputusan yang bijak ^_^'
semoga kalian bahagia sehingga ke syurga, inshaAllah..
ini la pertama kali dalam hidup aku dapat undangan kawen dari member aku sendiri.
baru sedar, dah tua rupanya aku ni =.="
jelous betul aku dengan mereka xD
sebelum ni, ramai jugak kenalan yang aku tahu dah kawen, tapi semua aku tak dijemput.
dan paling sadis mereka kawen kerana 'terpaksa'..terkilan sungguh aku...

bila laa Benz Alif nak melamar aku ni...LOL

Related Post



15 comments:

  1. oh nme sebenar baici shafik ke hahahahahahaa baru nak kirim slm TAHNIAH!hahaha

    ReplyDelete
  2. benz alif dah kawen dengan pqa. :D




    nak kahwin gak tak lama lagi~ weeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  3. @redbirdfe

    yelaa, aku cari orang lain..demi mu aku rela mengundur diri xD

    ReplyDelete
  4. kak aree,,,sir izzudin tu ex-sir akak ke??
    hehee~~

    ReplyDelete
  5. aku nak kawen third year nanti. ;p

    ReplyDelete
  6. bkn tak nk bg kawen,tp slain drp stigma kawen awal tu gatal, masyarakat harini pun mementingkan sgt kesempurnaan perkahwinan.nk pelamin grand,baju grand,sbb tv tu slalu siarkan sume tu.terikut2kan sgt.mane la anak2 mampu,jd lame lah masa yg anak2 ambik utk kumpul duit.

    so dlm tempoh mase yg pjg tu,mcm2 blh berlaku atas dasar sayang.walaupun syg,tapi nafsu syahwat itu fitrah manusia jgk.mane blh ditahan2.dan mane yg x blh tahan, Allah kata wajib kawen kan.

    kpd makcik2 yg mmbace komen ni, mintak dipermudahkan lah urusan anak2 tu.sygkn anak bkn diukur mlalui meriahnya majlis, tp kesempurnaan diri pasangan anak tu dan anaknya sndiri.

    ReplyDelete
  7. @Muhamad Zaki Zafir

    tu la pasal..benda2 yang tak perlu tuu yang lebih diambil kisah... sampai semua tu jadi batasan utk nak melakukan ibadat perkawenan ni..

    memang nak sekat nafsu tu mmg mcm nak lawan fitrah kita laa..mcm kita duk tahan nafas dalam masa yang lama.. sakit jugak tuuu..cuma selagi mana boleh berusaha nak sekat, sekat laa semampu boleh.. memang wajib kawen kalau dah desprate sangat..tapi tanggungjawab pun faktor kena amik kira jugak.. kawen semata-mata nafsu untuk dapatkan tiket halal takde makna.. bahayaa..dah jatuh hukum lain dah tu...

    terima kasih ingatkan makcik =.= makcik akan permudahkan urusan anak2, inshaAllah xD yg plg penting sekarang adalah dididkan awal parent tu sendiri.. institusi kekeluargaan itu snirik

    ReplyDelete
  8. banyak benda lagi xsetel.
    terpaksa tahan nafsu nak kawen.
    sabor hati. sabor.

    ReplyDelete
  9. hoho... kawin awal??
    errr... no komen.. calon tade.. kahkah!!

    ReplyDelete
  10. nice entry...dalam situasi yang sama skrg..hu8 dilema!3...

    ReplyDelete

thanks =)