Sunday, January 29, 2012

mahallah IIUM Gombak

kolej kediaman di UIA dikenali dengan nama
mahallah. nama-nama mahallah diambil semperna nama-nama para sahabat dan sahabiah rasulullah s.a.w.
sweet kan.
boleh buat nama anak xD



Senarai Mahallah di Kampus Gombak
Mahallah brothers
2.       Mahallah Al-Faruq                                                
3.       Mahallah As-Siddiq                                              
4.       Mahallah Bilal Ibn Rabah                                      
5.       Mahallah Uthman Ibn Affan                                 
6.       Mahallah Zubair Al-Awwam                            
                                                                        
Mahallah sisters 
1. Mahallah Safiyyah
2. Mahallah Aminah
3. Mahallah Asiah
4. Mahallah Halimatus Sa'adiah
5. Mahallah Hafsa
6. Mahallah Asma'
7. Mahallah Nusaibah
8. Mahallah Sumayyah

Mahallah Campur
1. Mahallah Salahuddin Al-Ayubi - students unit beruniform
2. Mahallah Ruqayyah - bilik elit dan normal room
3. Mahallah Mariam - pelajar Asasi UIA, (dipisahkan dengan pagar bro and sis)

Sedikit gambaran Mahallah di UIA Gombak. beberapa gambar bilik dan pemandangan mahallah.
basically, bagi single room, setiap bilik ada 4 compartment yang didiami 4 orang pelajar.
tapi bagi usrah room, ada 6 atau 8 orang setiap bilik, katil 2 tingkat. 
secara kasarnya bayaran bilik sehari RM3.50, so satu sem RM420. usrah room plak RM3.
mahallah di UIA sangat cantik ^_^'


Mahallah Ruqayyah





gambaran single normal room.
agak cantik sebab baru lagi.
locker besar cuma kelihatan agak sempit nak dibandingkan dengan mahallah lain

-------------------------------------------------------------

Mahallah Safiyyah





Ni la mahallah sisters yang agak terdampar di kawasan mahallah brothers.
perabot pun paling pelik antara yang lain. sama dengan mahallah zubair.
katil di atas dan meja study yang saaaangat besar di bawah.
locker agak kecik.

--------------------------------------------------------

Mahallah Sumayyah





sama seperti mahallah-mahallah lain. 
cantik sangat cuma lantainya la kurang sikit kot.
 tapi dalam gambar ni dia letak carpet so nampak cun sikit :D

----------------------------------------------------------

Mahallah Aminah





satu-satunya kot mahallah yang satu compartment 2 orang bilik besar.
sorang hujung ni, sorang hujung sana.
tak ada la rasa foreveralone sangat kan.
toilet dalam bilik, 2 bilik kongsi 1 toilet.

------------------------------------------------

nak tengok peta boleh usyar ----> Peta UIA Gombak


thanks untuk sahabat yang share gambar untuk dimuatkan disini.
siapa lagi nak share amatlah digalakkan :)
mohon cuit kalau ada salah silap.


Related Post



78 comments:

  1. uuu.. macam selesa je :D

    masa zai mula2 tgk entry ni igt kan " Mahal lah IIUM Gombak " ==" haha, maaf :)

    ReplyDelete
  2. promote kt iium grup hehs

    ReplyDelete
  3. salam alaik, gamabr untuk mahallah halimatus saadiah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.sorry, tak ada plak. but basically halimah lebih kurang sumayyah jugak. cantik :D

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Saya dpt mahallah aminah... tapi saya suka forever alone! Rupanya aminah satu compartment dua org.. kecewa skit -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin nanti best kot.takpun apply je tukar. tapi kalau mahallah lain pun kalau dapat usrah room pun tak berapa nak forever alone sangat la kan :D

      Delete
  6. Replies
    1. penginapan sahaja?tu ada tulis

      "secara kasarnya bayaran bilik sehari RM3.50, so satu sem RM420"

      Delete
  7. Replies
    1. kalau IPTS lagi murah dari IPTA baik aku masuk IPTS -_-

      Delete
  8. ahaha...tp korg sume bilik kan? rumah mmg xdop eh

    ReplyDelete
  9. Ok la tu dlm RM420 sahaja satu sem, klu duk luar. Belum tentu dpt rege tu. Anyway, siyes cantik.

    ReplyDelete
  10. boleh pilih ke nak mahallah mana..? boleh pilih tak room mates ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahallah dah ditetapkan.tapi if nak tukar boleh je kalau ada kekosongan.
      roomate depens on mahallah, ada mahallah yang boleh pilih, ada mahallah yang dah tetapkan.

      Delete
  11. mahallah maryam tu utk budak asasi ekonomi n sains pengurusan la ye ? mahallah maryam tu pun 1 bilik 4 compartment eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. if im not mistaken sebilik 4 compartment jugak.

      Delete
  12. mahllah maryam untuk budak asasi ekonomi eh? semua double decker ke? and rooms dia mcm mana eh? masuk 1 bilik besar then ade banyak small rooms ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya. rasanya mahallah maryam katil macam mahallah safiyyah (rujuk gambar atas)

      dan kalau tak salah, mahallah maryam pun sebilik ada 4 compartment.masuk bilik besar, dan setiap satu compartment dipisahkan dinding.

      Delete
    2. yup.mhallah maryam sme mcm safiyyah..cme 1st floor satu compartment share 2 org, so 1 bilik 8 org...

      btw, mhallah ameenah cntik.. :)tQ sis 4 the info n photos

      Delete
  13. assalamualaikum..
    nak tanya skit...biasanya tuk students degree course ben mostly dpt mahallah mne ye?trima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tetap jugak. tapi if im not mistaken for sister mahallah asma. ada jugak safiyyah. untuk brothers, maaf tak tau.

      Delete
  14. Emm nak tanya,mahallah mana eh yang bilik seorang je boleh duduk? Boleh tak nak bilik seorang je? Saya suka forever alone hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk Post graduate, boleh seorang.

      untuk yang lain lain pun macam seorang jugak, split compartment ;)

      Delete
  15. salam..ermm,,kalau mahallah hafsah..ade x gmbo nye?? :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. hafsa lebih kurang je dengan sumayyah ;)

      Delete
  16. Salam.. How bout mahallah nusaibah? Serious ke hari2 kena daki tangga batu caves? Tinggal tulang jela hujung sem nnt. Huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. nusaibah pun lebih kurang sumayyah if im not mistaken ;)
      tengok jugak kuliyyah mana. if aikol, takperlu membuat pendakian pun.

      Delete
  17. Salam, sis..nk tnye sket...smua mahallah dh sdiakn curtain ke x? Ke stdent kna bwk sndri? Sbbnye kt mahallah maryam stdnt kna bwk curtain sndri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. ada yang disediakan dan ada yang tak. rasanya ameenah dan ruqayyah disediakan. yang lain tak pasti

      Delete
  18. Salam, sis..nk tnye sket...smua mahallah dh sdiakn curtain ke x? Ke stdent kna bwk sndri? Sbbnye kt mahallah maryam stdnt kna bwk curtain sndri..

    ReplyDelete
  19. mahallah aminah gile best kotttt !!!
    hmmm,,, mahallah safiyyah mcm mahallah maryam jeee ~

    ReplyDelete
  20. Salam. Kalau PG room ada gambar x?

    ReplyDelete
  21. teringat kwn lama kat kolej nusaibah...murni..last contact not remember well..maybe around 2006/2007...murni..i pray for u may u succeed in ur life..trying to contact u back couples time but fail..really really missed u

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum. Nak tanya, mahalah Sufiyyah satu bilik berapa orang eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam. mahallah safiyyah?

      bilik usrah 8 org, bilik biasa 4 org. bilik pelajar master 1 org.
      biasanya 1st year degree akan dpt bilik usrah. tp depends jugak.

      Delete
  23. Salam sis. Roommates nanti dia akan campurkan dengan students course lain ye?

    ReplyDelete
  24. wsalam.

    depend on mahallah. ada mahallah yg boleh pilih roomate, dan ada yg dh ditetapkan yg mgkn bercampur2 course.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum..sis,students undergraduate for degree sem1 slalunye dpt mahallah yg mne? blh ta mnx bilik biasa? n ade can ta dpt mahallah ameenah?cz tgk cm best jep

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam :)

      mahallah tu memang randomly letak.

      rasanya kebanyakan yang di ameenah pelajar KICT dan engineering.
      boleh apply tukar ke mana yang kita nak. ikut budi bicara pihak mahallah.

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Klaw 1st year degree..Ade kmngkinan x cmpor ngn international student.. Best jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. depends~

      inshaAllah kalau ada rezeki.
      kalau ada jodoh tak kemana gitu

      Delete
  28. You have some really good ideas in this article. I am glad I read this. I agree with much of what you state in this article. Your information is thought-provoking, interesting and well-written. Thank you.

    MBA Dissertation to Buy

    ReplyDelete
  29. Salam akak, kalau mahallah hafsah selalunya student first year UG, dpt bilik usrah ke? If nk normal room tak boleh?
    -Ameera

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam ameera.

      inshaAllah semua dapat normal room.
      kalau tak dapat, boleh apply tukar. tapi depends on vacancy.

      Delete
  30. Sslam im umar from korea. Im supposed to study there from the coming semester. I wanna see the room pics more.. Can i?

    ReplyDelete
  31. bagaimana staff di sana kena duduk luar ke?

    ReplyDelete
  32. nak tnya... pmbhagian mahallah ni ikot course x???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, selalunya ikut course. Tp bole je tkr kalau nak :-)

      Delete
  33. wah...mmg cntik2 mahallah dye..dlngkpi dgn plbgai accomodation..syukran sis for ur photo-wannie

    ReplyDelete
  34. Salam sis..tnye skit..student uia ni mmg stay kt mahallah sampai hbs degree ke?????or just for 1 year only...

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far, memang sampai habis degree. inshaAllah. tapi kalau nak duk luar pun boleh :)

      Delete
  35. Assalamulaikum, nak tanya kalau student yg ambil bahagian human science, selalunya mahallah yang mana tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Tak tetap jugak. Berbeza2 ikut intake :)

      Delete
    2. Nak tanye, kalau february intake yang bukan ex-cfs, belajar cam ne eh? Sekali dengan ex-cfs ke? Kelas sama atau berbeza dengan intake bulan 9 punya? Harap reply sebab tengah nak decide ni nak apply tak february intake ni. Thanks!

      Delete
    3. Kelas boleh pilih. Jd boleh pilih samada nak sama dengan kawan atau tak. Apply2. All the best! ;)

      Delete
    4. sis, kisah x kalau saya nak contact awak? ade benda nak tanye. guna IM lagi ke? ke e-mail je?

      Delete
  36. Salam sis, mahallah ali jauh tak dari KAED? Jalan kaki dekat tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Tak dekat sangat. Tapi since UIA ni walking University, maka kalau dah biasa tak jauh sgt la kot ;)

      Delete
  37. assalamualaikum, i would like to ask if we could bing a pet with us to the hostel????

    ReplyDelete
  38. what makes difference between single room and 4 person sharing room

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fees, facilities, but basically in term of privacy la.

      Delete
  39. mahallah bilal ade gambar tak?

    ReplyDelete
  40. assalam sis....bagi kursus education biasa nya mahallah mana ye?

    ReplyDelete
  41. Cik Areefah, informasi yg bagus..sekurang2nya bkal2 student dpat gambaran suasana nk hidup di campus.
    Minta izin Tuan tanah utk iklan skit.
    Jika ada pembaca yg memerlukan tpt tinggal sementara pihak kami ada menyediakan Homestay berdekatan UIAM . Sila lawati blog kami utk maklumat lanjut. Terima kasih :)

    http://homestaysunflower.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  42. SALAM NAK TANYA IIUM GOMBAK NI KAN SAMA JE KE NGAN IIUM PETALING JAYA DR SEGI ASRAMA NI??THEN ASASI MMG ASING LA ASRAMA X SAMA NGAN ASRAMA LAIN??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asrama lain sikit dengan asasi. di Gombak ada compartment.
      Asasi mungkin duduk satu mahallah lain.

      Delete
  43. Salam sis areefah. Saya nak tanya, probability untuk first year dapat normal room tu high x? Sye dh biasa satu bilik 4 org so kalau tetibe jadi 8 org honestly agak x selesa lah. And sye nak tahu fasiliti di mahallah sumayyah dgn lebih lanjut kalau sis areefah xkesah lah 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Syaheera Aina. ye inshaAllah dapat 1 compartment sorang.
      fasiliti yang biasa cafe, kiosk, laundry, dan lain-lain.

      Delete
  44. salam sis, tumpang tanya setiap sem kena angkut barang bawak balik tak? ada pertukaran bilik every sem ke mcm mana?

    ReplyDelete

thanks =)