Sunday, August 20, 2017

Forum Depresi : Terpuruk Rasa Ingin Mati #ThukulChetak

19 Ogos 2017
KLAB 2017, Publika KL
Forum Thukul
Depresi: Terpuruk Rasa Ingin Mati.



1. Perlu membezakan antara depression dan kesedihan kerana depression adalah penyakit.
2. Mengikut statistik yang ada rekod, ratio pengidap depression antara lelaki dan wanita, 2:1. 
3. Tak boleh nak judge org tu depress or acah acah depress. Hanya pakar boleh tentukan, tu pun bukan boleh sekadar tengok muka. Perlu undergo assessment.
4. Cara untuk mendapatkan bantuan, pergi KK berdekatan untuk dirujuk ke pakar. Mostly KK tak beri rawatan direct. PKNS ada kaunseling di Selangor. Kaunselor tak direct deal dengan pesakit depression, tapi boleh dan akan rujuk pakar psikiatri or psychologist.
5. Awareness is the most important thing in educating the society. Its not about lack of something.
6. According to theory, bila mother depress, mother can be emotionally absent (anak need emotionally and physically present) Most probably anak juga akan ada depression, not only sbb genetic factors, tp mgkn sbb faktor psikologi tersebut (self-blame, kurang perhatian dll)
7. Kalau rasa sayang tu ada kepada pesakit, caregiver will try to understand and empathy. As partner, need to be aware. In normal relationship need give and take, but in relationship with depressive people, maybe need more in giving. Banyakkan berbincang, bukan hukuman.
8. Adakah perlu layan semua kehendak pesakit? No specific answer. Depends pada situation and severity. Ada terlalu layanan lebih memberi keburukan, dan sebaliknya. Boleh berbincang dgn doktor yang merawat.
9. Masalah misdiagnose antara bipolar and depression need longitudinal diagnosis. Mungkin memerlukan beberapa kali follow up, even mungkin beberapa tahun. Pesakit skizofrenia jugak mungkin boleh di misdiagnose as depression. Dengan kata nama lain, bukan misdiagnose, tapi diagnose pada waktu yang patients tu dtg.
10. Poor planning of urban planning(eg: lack of recreational park) mungkin menyumbang kepada depression.
11. Chinese Malaysian dan Malay Malaysian sangat berbeza penerimaan rawatan. Melayu masih ada stigma kalau awak depress sebab awak ada masalah iman, awak dihukum kerana dosa. Bukan sahaja pesakit ada stigma tetapi bila nak dptkan rawatan, dapat tentangan daripada masyarakat.
12. Perkongsian daripada pesakit, belajar medic di Indonesia dan di diagnose dgn depression. Bila balik Malaysia, patutnya ada family trip tapi rupanya mereka bawak pergi somewhere yang tak diketahui then bila masuk rumah tersebut, kena sembur air. 'Perawat' tu tanya pesakit pergi Indonesia belajar sesuatu yang tak patut dan bawak balik something perempuan berambut panjang. Family memang sgt susah nak faham dan nampak macam mustahil untuk faham, tapi boleh cuba adapt dengan situasi tersebut.
13. Social media memang memberi high tense, tapi boleh juga jadi tempat yang sgt relief. Bila org cakap bukan2, just unfriend, block or report profile πŸ˜‚πŸ˜‚
14. Setiap pesakit depression ada rintangan sendiri, so how to survive is important. Find self care yang tak merisikokan diri sendiri.
15. Peserta yang datang mungkin dah ada awareness, tapi bagaimana mereka2 yang dikampung dan takde pendedahan tu? Mereka mungkin masih jauh untuk faham. Malaysia menuju ke arah tu tapi not yet. 
16. Dont keep asking "why my family still cant understand even dah banyak kali bagitahu". Itu boleh menyebabkan self helplessness. Go to find friend yang faham. Some will never understand sebab bukan mudah untuk memahamkan. Pergi kepada yang dipercayai.
17. Depression bukanlah penyakit berjangkit. Dalam zaman media sosial ni, ada learning theory of modelling. Model apa kita nampak, kita believe more on that. Sama dengan kes histeria. Bila sorang histeria, others will unconsciously 'berjangkit'.
18. We should allow ourself to feel sad, grief. Dont feel that we need to be happy all the time. kalau tak, kita lagi kecewa.
19. As doktor, relationship doktor-patients bukan sekadar utk beri ubat. Doktor perlu lebih memahami pesakit supaya pesakit tak rasa a form of rejection. Bila dia kata nak bunuh diri, then doktor kata haram, nanti masuk neraka bla bla bla nanti boleh buatkan pesakit stopkan dia punya sharing.
20. Kalau pesakit selalu katakan religion is a coping mechanism, boleh go dengan pendekatan tersebut. Untuk pukul rata pesakit tak patut. Sebab tu penting untuk kenal pesakit.
___

Maaf terlalu rojak sebab sambil dengar sambil digest sambil susun ayat sambil taip dekat phone skrin kecik jari tak berapa nak kerdil.
Interesting kalau dengar direct. Bila baca sharing mungkin maksud dia dah jadi lain sikit. Mungkin kena banyak belajar penulisan daripada Thukul Cetak πŸ˜…
Tahniah untuk semua πŸ˜
Mohon betulkan kalau ada kesalahan.

__





Related Post



0 advice(s):

Post a Comment

thanks =)